tuli

Löydä intohimosi nyt!

In Yrittäjyys by Jutta

Löydä intohimosi nyt!

Muistatko, miltä tuntuu olla rakastunut? Ajan kuluminen vääristyy, ja uni sekä ravinto ovat täydellisen toissijaisia asioita. Päivä toisensa jälkeen solahtaa epätodelliseen kuplaan ja elämä on täynnä intohimoa. Yhtäkkiä kaikella on merkitys, yhtäkkiä ymmärrät kaiken – näinhän asioiden pitikin mennä! Elämä hymyilee ja olet täynnä energiaa.

Työ- ja parisuhteen perusperiaatteet ovat analogisia: molemmissa vastavuoroisuus, avoimuus, yhdessä kasvaminen ja kehittyminen ovat avainasemassa. Alkuhuuma usein vie mennessään, mutta jonkin ajan kuluttua on hyvä kysyä niin kotona kuin työpaikalla: Onko välillämme yhä kipinää, vai tunnenko olevani näkymätön? Olenko minä jatkuvasti antava osapuoli, koenko saavani jotain myös takaisin? Onko meillä yhteistä tulevaisuutta?

Mihin aikasi valuu?

Työ ei voi olla orgastista flowta kahdeksasta neljään, ei tietenkään. Tärkeää kuitenkin on, että se aika ajoin tarjoaa kokemuksen syvemmästä merkityksellisyydestä ja saa syttymään. Sillä on merkittävä ero, saako töistä puhuminen silmäsi loistamaan vai laskeeko se hartiasi kyyryyn ja asettaa ahdistavan painon rinnan päälle. Kun hetket, jolloin olet täynnä turhautumista, epäarvostuksen tunnetta ja jopa epätoivoa, kiertyvät jatkumona yhteen päiviksi, viikoiksi ja vuosiksi, sillä kaikella on jo suuresti merkitystä. Työ vie ajastasi tällä hetkellä noin kolmasosan. Arkisin kevyesti yli puolet hereilläoloajastasi. Sinä päätät, miten aikasi käytät.

Työ voi olla hauskaa. Se voi olla nautinnollista. Useimmilla suomalaisilla on tendenssi luterilaiseen ajatteluun, että vähän täytyy kärsiä koko ajan, jotta työ olisi aidosti merkityksellistä ja arvokasta. Siinähän ei ole mitään järkeä – asiahan on päinvastoin! Parhaimmat tulokset syntyvät, kun ihminen on aidosti innostunut tekemästään työstä ja nauttii sen tekemisestä. Me elämme todella ainutlaatuisessa tilanteessa: hyvinvointivaltiossa, jossa lähes jokaisella – materiaalisista lähtökohdista huolimatta – on ainakin teoreettisesti varaa unelmoida, sekä tavoitella haaveitaan ja intohimojaan. Meille jopa maksetaan siitä, muun muassa starttirahan muodossa.

Mitä vielä emmit?

Työttömyyden uhka, perhe ja asuntolaina. Palataan jälleen parisuhteeseen: “En voi lähteä nyt kun lapset ovat niin pieniä”, “Kyllä xx loppuu varmasti, jos minä yritän vielä kovemmin”, “Katsotaan vielä vuosi” ja niin eteenpäin. Nyt vain ei ole oikea aika ottaa riskejä. Koskaan ei ole. Nämä ovat valideja selityksiä, joihin haluamme itsekin uskoa kieltäessämme itseltämme edes yrittämisen. Tätä kutsutaan kognitiivisen dissonanssin häivyttämiseksi: haluamme selittää valintamme itsellemme edullisella tavalla, ja tulkitsemme mm. uutta informaatiota toimintaamme tukevalla tavalla. Kukaan tuskin haluaa todeta olevansa esimerkiksi pelokas tai laiska. Näin siis tavallaan suojelemme itseämme. Kohdatessaan intohimonsa, ihminen kohtaa itsensä. Ja se vasta pelottavaa onkin.

Missä intohimosi piilee?

Intohimo ei välttämättä rajaudu vain tiettyyn aihealueeseen tai alaan, vaan samaan tarttumapintaan kiinnittyvän intohimon voi löytää hyvinkin erilaisista töistä. Joskus voi olla vaikea ennalta tietää, mikä saa sinut syttymään. Kenties täydelliseltä vaikuttanut match ei ollutkaan täydellinen. Voi olla, että optimaalisen flown syttymiseen tarvitset useampaa intohimon lähdettä, jotain hyvin yllättävääkin kombinaatiota. Minun suuret intohimoni tiivistyvät kattokäsitteiden “luovuus” ja “analyyttinen ajattelu” alle (jotka muuten valitettavan usein asetetaan vastakkaisiksi ominaisuuksiksi esim. monissa työpersoonallisuusanalyyseissa). Näitä intohimojani olen päässyt toteuttamaan työhistoriassani hyvin eri tavoin ja eri rooleissa, mutta aina tavalla tai toisella molempia toteuttaen.

Kaikki eivät ole palavan intohimoisia, eikä kaikkien tule ollakaan. Kaikkien ei tule metsästää vuorten kokoisia unelmia ja niiden sanelemia tavoitteita maailmalle, fanfaarien saattelemana. Monelle riittää se, mitä nyt on. Monelle turvallisuus, toistuvuus ja tavallisuus ovat omanlaisiaan tavoitteita. Intohimon koko, mittaluokka tai tapa ilmaista sitä ei määritä sen arvokkuutta. Mielestäni tärkeintä on, että on lähtökohtaisesti tietoinen siitä mitä haluaa, ja mitä omat, itse määritellyt tavoitteet ovat. Kunhan tietää, että minä olen tässä ja teen näitä asioita, koska valitsen niin, omasta halustani.

Löydä palosi ja anna sen johdattaa

Flow syntyy, kun taidot ja tehtävän vaatimustaso ovat oikeassa suhteessa tosiinsa nähden. Syttyäkseen flow vaatii intohimon, jota kukaan muu ei voi määritellä puolestasi. Se vaatii sinulta, että olet sisäisesti motivoitunut ja sitoutunut intohimosi kohteeseen. Palkintona saat mahdollisuuden kehittyä alasi huipuksi, ja ennen kaikkea koet merkityksellisyyttä tekemästäsi työstä. Kun löydät intohimosi ja oikean muodon toteuttaa sitä, saat todellisia supervoimia. Pääset samankaltaiseen kuplaan kuin rakastuneena, elät ja hengität intohimosi kohdetta.

Minä en usko menestystarinoihin, joista puuttuu intohimon synnyttämä palo. Liekki, joka saa minut nauttimaan itse matkasta, joka tekee minut ainakin useimmiten onnelliseksi. Jotta kyseessä olisi juuri minun tarinani, minun täytyy kokea, että teen jotain merkityksellistä, että minä olen merkityksellinen. Todellisten menestystarinoiden keskiössä ovat intohimosta juontuva onni, merkityksellisyys ja kehittyminen, joiden sivutuotteita ovat toisinaan status ja raha.

Entä jos en tiedä, mikä on intohimoni?

Ei hätää, moni muukaan ei tiedä! Intohimoaan voi lähteä metsästämään kutsumuksen käsitteen kautta. Filosofi Lauri Järvilehdon mukaan “kutsumus on siellä, missä intohimosi kohtaa maailman tarpeet”. Hän on hahmotellut uravalintoja ja työelämää käsittelevässä kirjassaan Upeaa työtä! kutsumuskartta-nimisen työkalun, jonka avulla omaa kutsumustaan voi hahmottaa. Järvilehto lupaa, että “Kutsumuskartta kertoo sinulle, kuka sinä oikeasti olet: mitä tekisit, jos kukaan tai mikään ei rajoittaisi sinun elämääsi.”

Näin teet kartan:

  1. Listaa A4-kokoinen arkki täyteen sellaista tekemistä, josta nautit suuresti sen itsensä vuoksi. Tekeminen voi olla mitä tahansa nikkaroinnista pitsinnypläykseen.
  2. Pisteytä jokainen toimi yhdestä kolmeen. Anna kolmonen niille asioille, joita teet nyt jo sydämesi kyllyydestä. Ykkösen annat toimille, joita et pysty tekemään esimerkiksi ajan- tai rahanpuutteen vuoksi juuri ollenkaan. Kakkoset ovat jostain sieltä väliltä.
  3. Pohdi, miten voisit kartan avulla päästä tilanteeseen, jossa jokainen listan kohta saisi kolmosen? Miten voisit yhdistellä eri asioita elämäsi kaikilla alueilla, mitkä asiat yhdistyisivät työssäsi, ja mitkä vapaa-ajalla?

Mitä hyötyä kutsumuskartasta on?

Kutsumuskartta voi saada sinut ajattelemaan työuraasi uudella tavalla, se voi jopa avata sinulle uusia puolia itsestäsi. Voisitkohan vaikka nykyisessä työtehtävässäsi laajentaa kenttääsi uuteen, sinua kiinnostavaan suuntaan? Oletko ehkä sitonut itsesi keinotekoisesti tiettyyn toimialaan, vaikka kiinnostuksesi ja taitosi kurottaisivat muualle? Itse olen huomannut, että monet intohimoni ja osaamiseni alueet ovat yhdistyneet mitä yllättävimmillä tavoilla työhistoriassani: aikoinaan esimerkiksi esimiestyössä pääsin toteuttamaan muun muassa taipumustani kriittiseen ja analyyttiseen ajatteluun asiantuntijaroolissa, rakkauttani puhumiseen, esiintymiseen ja kirjoittamiseen niin palavereissa, tiimin vetämisessä kuin yhteistyökuvioissa. Muutamat yliopistolla suoritetut psykologian opintoviikotkaan eivät menneet täysin hukkaan, vaikka valmistuin täysin toisesta tiedekunnasta. Luontainen kiinnostukseni psykologiaan ja opintojen tarjoama pohjatietous tuki osaltaan muun muassa henkilöjohtamista.

Yrittäjyydestä ja alasta, jolla toimin, on tullut minulle itsessään suuria intohimojen kohteita. Koen, että ne mahdollistavat analyyttisyyden, luovuuden, innovatiivisuuden ja kaiken matkalla kerätyn tietotaidon yhdistämisen parhaalla mahdollisella, ja aivan uudellakin tavalla. Yksinyrittäjällä täytyy olla asiantuntemus ja ammattitaito omaan alaansa liittyen, mutta lisäksi hän hoitaa myös muun muassa markkinoinnin, myynnin, asiakkuudenhallinnan, yhteistyökuviot sekä talousasiat. Mikään matkalla kerätty taito ei ole turha, yksikään oppi ei ole mennyt hukkaan – päinvastoin, itse olen kokenut, että vasta nyt pääsen hyödyntämään kaikkea osaamaani, kaikki polut ovat tulleet yhteen.

Valitse tiesi ja lähde kulkemaan

Minkään ei tarvitse olla ikuista. Sinulla on oikeus muuttaa intohimosi kohteita ja tavoitteitasi ajan myötä. Sehän elämästä tekee mielenkiintoista. Kunhan vain valitset ensiksi tien, ja lähdet kulkemaan. Jokaisen matkan myötä kehität itseäsi, ja pääset lähemmäs tavoitettasi ja sitä, kuka olet. Toisinaan on hyvä pysähtyä ja pitää kehityskeskustelu itsensä kanssa – tarkastaa oma paikka, omat haaveet sekä toiveet ja katsoa kohtaavatko ne vielä vastapuolen kanssa. Toisinaan kohtaamispisteet ja yhteisen kehittymisen mahdollisuudet löytyvät vanhasta (työ)suhteesta, toisinaan on aika mennä eteenpäin. Joskus oikea vaihtoehto voi olla totaalinen itsenäisyys, työsuhteista luopuminen ja itse itsensä työllistäminen. Yksi asia on kuitenkin varmaa: kun seuraat intohimoasi, olet aina oikealla tiellä. Ja siinä sivussa, saatat oppia tuntemaan itsesi.