Google-näkyvyys kuntoon – 5 parasta vinkkiä

Jutta Hakukoneoptimointi (SEO)

Google-näkyvyys, eli hakukonenäkyvyys tai SEO-näkyvyys, viittaa näkyvyyteen, jonka sivusto saa hakukoneen hakutuloksissa avainsanasijoitustensa kautta. Google-näkyvyydestä puhuttaessa puhutaan erityisesti juuri näkyvyydestä Googlessa, eikä esimerkiksi bingissä, Yahoo!ssa tai DuckDuckGossa. Tarkennettakoon lisäksi, että puhun tässä artikkelissa luonnollisesta hakukonenäkyvyydestä, johon hakukoneoptimoinnilla voidaan vaikuttaa, ja jätän hakusanamainonnan tämän tekstin ulkopuolelle, vaikka mainokset ovatkin osa Googlen (maksettuja) hakutuloksia.

Mitä useammalla avainsanalla sivustosi löytyy Googlesta, sitä laajempi sen hakukonenäkyvyys on. Ja edelleen: mitä useammalla avainsanalla saittisi löytyy Googlen ensimmäiseltä sivulta ja erityisesti ensimmäisen sivun kärkisijoilta, sitä enemmän sivustollesi saapuu kävijäliikennettä luonnollisista hakutuloksista.

Millä tekijöillä sitten voit parantaa verkkosivustosi Google-näkyvyyttä?

1. Määrittele, mitkä avainsanat tuovat oikeanlaista liikennettä sivustollesi

On erittäin tärkeää, että sivustosi löytyy avainsanoilla, jotka kuvaavat tarjoamiasi palveluita tai tuotteita. Lisäksi on hyvin merkityksellistä, että kyseisiä avainsanoja myös käytetään hakukoneissa – voit saada sivustosi ykkössijalle monellakin avainsanalla, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, jos kukaan ei käytä kyseistä termiä hauissaan, jolloin avainsana ei myöskään tuo liikennettä sivustollei.

Siksi onkin tärkeää, että teet avainsanatutkimuksen ennen avainsanojen valintaa.

2. Tutki hakukoneen käyttäjän haun tarkoitusta

Ennen avainsanan lopullista valintaa, tutki, mitä vastauksia Googlen haku palauttaa kyseisellä avainsanalla. Google pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen laadukkaimman ja parhaimman vastauksen hakuun ja ensimmäisen sivun tuloksista näet, minkä tyyppisiä vastauksia kyseisellä avainsanalla yleensä haetaan. Jos sivusi ei vastaa siihen, mitä avainsanalla tavallisesti haetaan, on saitille turha odottaa suurissa määrin liikennettäkään. Yhdistelemällä teemoja ensimmäisen hakutulossivun sivustoilta omaan sisältöösi, voit kerätä yhteen useita näkökulmia, joista hakijat ovat kiinnostuneita. Muistathan, että toisilta sivuilta ei pidä koskaan kopioida sisältöä, mutta hyviä ideoita voi ja kannattaa aina hyödyntää!

3. Linkit, linkit, linkit

Linkit ovat hakukoneoptimoinnissa keskeisessä roolissa. On kahdenlaisia linkkejä, joita on tärkeää osata hyödyntää: sisäiset ja ulkoiset linkit. Sisäiset linkit ovat sivustosi sisäisiä linkkejä yksittäisiltä omilta sivuilta toisille omille sivuille. Niiden avulla jäsennät sivustoasi niin käyttäjille kuin hakukoneille. Ulkoiset linkit taas viittaavat linkkeihin, jotka tulevat sivustollesi muilta, sivustosi ulkopuolisilta sivustoilta. Jos sivustollesi linkataan muilta luotettavilta sivustoilta, lisäät saittisi luottamusta Googlen silmissä.

4. Huomioi mobiili SEO

Suurin osa sivustojen kävijäliikenteestä tulee tavallisesti mobiililaitteista. Google käyttääkin nykyään sivustojen mobiiliversioita indeksoidessaan ja järjestäessään sivustojen hakutulossijoituksia. Pidä siis huolta, että sivustosi latautuu nopeasti, skaalautuu mobiililaitteisiin ja on kaikin puolin käytettävä mobiilissa.

5. Analytiikka auttaa ymmärtämään ja kehittämään SEO-työtä

Jotta voit tietää, onko SEO-työstäsi ollut hyötyä ja mitä pitää vielä parantaa, sinun on seurattava analytiikkaa. Varmista, että verkkosivujesi kävijäliikennettä seuraa jokin analytiikkatyökalu ja kiinnitä avainsanasi avainsanojen seurantatyökaluun, josta voit seurata sijoitusten nousua.

CHECKLIST

Tässä vielä tiivis check list, jonka avulla voit tarkastaa, että tässä artikkelissa mainitut tekijät ovat kunnossa saitillasi:

  • Avainsanat:
    • Jotka kuvaavat palveluitasi/tuotteitasi
    • Joita myös haetaan (tee avainsanatutkimus ja tutki hakumääriä)
    • Joita hakija käyttää hakiessaan juuri sinun palveluitasi (haun tarkoitus)
  • Sisäiset linkit, jotka jäsentävät sivustoasi
  • Ulkoiset linkit toisilta sivuilta
  • Sivustosi skaalautuu mobiililaitteisiin
  • Sivustosi käytettävyys on hyvä mobiilissa
  • Sivustosi latautuu nopeasti
  • Analytiikkatyökalu seuraa sivustosi kävijäliikennettä
  • Seuraat sijoituksia avainsanojen seurantatyökalulla

Miltä vinkit kuulostivat? Mikäli kaipaat apua ylläolevien vinkkien implementointiin, tutustu hakukoneoptimoinnin palveluihini tai koulutusohjelmaani, jos olet markkinoinnin ammattilainen ja haluat itse oppia SEO-tekemisen ammattilaisen tasoisesti!