Numero yksi

One-pager + SEO = tuhoon tuomittu liitto? 5 vinkkiä, jos haluat yrittää

Jutta Hakukoneoptimointi (SEO)

Numero yksiOne-pager, single page -sivusto, yksisivuinen verkkosivu… Rakkaalla (ja vähemmän rakkaalla) sivustotyypillä on monta nimeä. Viime vuosien verkkosivusuunnittelun yksi suosituimmista trendeistä on ollut yksisivuinen verkkosivu, jossa kaikki sisällöt ovat nimen mukaisesti yhdellä sivulla.

One pagerit ovat usein visuaalisesti vaikuttavia, mutta niillä on lähes poikkeuksetta huonot mahdollisuudet laajalle, luonnolliselle hakukonenäkyvyydelle. One-pager on hakukoneoptimoijalle painajainen. SEO-näkökulmasta sen lähtökohtaiset menestymisen mahdollisuudet ovat pienet. On epätodennäköistä, että sivusto löytyy hakukoneiden luonnollisista tuloksista juuri muilla avainsanoilla kuin yrityksen nimellä ja korkeintaan parilla muulla avainsanalla.

Jos havittelet uusia asiakkaita luonnollisten tulosten kautta, hylkää one-pager


Yksisivuinen verkkosivu ei tuo juurikaan liikennettä hakukoneiden luonnollisten tulosten kautta. Vaikka sivuston layout olisi poikkeuksellisen upea, yhdelle sivulle on mahdotonta tuoda yhtä laajaa ja monipuolista sisältöä kuin monisivuiselle sivustolle, jossa voit fokusoida jokaisen sivun erikseen yksittäisen aiheen/avainsanan mukaan.

Jos ainut hakukoneisiin liittyvä tarpeesi on löytyä brändihauissa, tai olet jostain muusta syystä pakotettu pysymään yksisivuisessa rakenteessa, kannattaa huomioida ainakin seuraavat 5 seikkaa:

1. Tee huolellinen avainsanatutkimus


On siis ilmeistä, että yhden sivun verkkosivulla et tule löytymään Googlen ensimmäiseltä sivulta useilla relevanteilla avainsanoilla. Siksi kannattaa harkita todella tarkkaan käytettävät avainsanat, joilla sivustosi on tärkeintä löytyä. Tee avainsanatutkimus, ryhmittele avainsanat eri aihepiirien mukaan, ja valitse huolellisesti parhaat termit sivustollesi.

2. Jäsennä ja jaottele sisältö aihepiirien mukaan


Kun olet valinnut avainsanat, joille haluat näkyvyyttä, hahmottele sivusi rakenne eri aihepiirien ja niihin liittyvien avainsanojen mukaan. Lisää sisältöön osiot <div>- tai <section>-tageilla erikseen jokaiselle aiheelle/avainsanalle. Jos esimerkiksi olet taksiyrittäjä ja yksi aihepiireistäsi käsittelee taksikuljetusten hintoja, voit fokusoida osion esimerkiksi avainsanalle ”taksihinnasto”. Lisää tälle osiolle relevantti ID avainsanan mukaan, josta tulee myös ko. osion urlissa näkyvä slug, eli esimerkiksi kuljetuskikat.fi/#taksihinnasto. Tämä on se url-muoto, johon navigaation ankkurilinkki (mielellään nimellä ”Taksihinnasto”) linkkaa ja vie siis käyttäjän tähän osioon saman sivun sisällä. (Useimmiten one-pagereissa käytetään navigaatiota, kuten monisivuisessa sivustossa, mutta valikon linkit ovat ns. ankkurilinkkejä, jotka linkkaavat saman sivun eri osioihin.)

Lisää jokaiselle osiolle oma h1-otsikko. Olet ehkä kuullut suosituksen, että yhdellä sivulla kannattaa käyttää ainoastaan yhtä h1-tagia, mutta tässä tilanteessa voit unohtaa ohjeen, sillä eri osioilla ja h1-otsikoilla yritetään ikään kuin matkia useampaa sivua yhden html-dokumentin sisällä. Kirjoita siis aina yksi osio yhteen teemaan liittyen, ja lisää sen avainsana h1-otsikkoon, mahdollisen kuvatiedoston nimeen ja alt-tekstiin sekä tietenkin sisältöön.

3. Tarkasta sivuston nopeus


Kun kaikki sisältö on yhdellä sivulla, on erityisen tärkeää huolehtia, ettei sivu lataudu liian hitaasti. Kompressoi ja minifoi tarvittavat tiedostot, optimoi kuvat ja käytä lazy load -efektiä, jonka avulla uudet osiot latautuvat dynaamisesti vasta käyttäjän siirtyessä niitä kohti. Tällöin ainoastaan tarkasteltava sisältö on ladattuna. Voit tarkastaa verkkosivusi tilanteen esimerkiksi Googlen PageSpeed Insight tai Pingdom -työkalujen kautta.

4. Hanki ulkoisia linkkejä – paljon


Sivustolle johtavat ulkoiset linkit ovat aina tärkeitä hakukonenäkyvyyden kannalta, mutta linkinrakennus on erityisen kriittistä one-pagereiden kohdalla. Koska sivun sisällölliset optimoinnin mahdollisuudet ovat heikot, on luotettava vielä enemmän siihen voimaan, jonka sivustosi saa ulkoisista linkeistä. Toteuta suunnitelmallinen linkinrakennusstrategia ja pyri kasvattamaan sivustosi ulkoista linkkiprofiilia laadukkailla linkeillä.

5. Muista analytiikka


Yhden sivun performointia on paljon vaikeampi analysoida analytiikan kautta, kuin monisivuisen sivuston. Useamman sivun sivustolla voit tarkastella mm. eri sivujen katseluita ja konversioita, ja selvittää mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi Google Analyticsin perusasetuksilla yksisivuisen verkkosivun analytiikassa kaikki sivujen katselut lukeutuvat välittömään poistumiseen. Pienellä näpräämisellä voit kuitenkin asentaa esimerkiksi Google Analyticsin seuraamaan urlin eri osia / eri osioita erillisinä sivujen katseluina.

Yllä olevat seikat tulee toki huomioida monisivuisenkin sivuston optimoinnissa, mutta ne ovat erityisen korostuneessa roolissa one-pagerin kohdalla. Lisäksi on huomioitava, että tässä kirjoituksessa on käsitelty juuri puhtaasti yksisivuisia saitteja. Toiset puhuvat one-pagereista tilanteessa, jossa sivusto koostuu yhdestä ”pääsivusta” sekä esimerkiksi blogista, jolloin lähtökohtainen tilanne on jo ihan erilainen, eikä kyseessä varsinaisesti ole enää one-pager. On myös huomioitava, että toisinaan yksisivuisille sivuille on oma paikkansa esimerkiksi erilaisten lyhytkestoisten kampanjoiden yhteydessä, ja ylipäätään silloin, kun ihan muut asiat kuin luonnollinen hakukonenäkyvyys ovat tärkeitä.

Menikö yli hilseen, haluatko jutella aiheesta lisää? Ota yhteyttä!