Sisältömarkkinoijan työpöytä

Pienikin yritys hyötyy sisältömarkkinoinnista – näillä 5 vinkillä pääset alkuun!

Jutta Sisältömarkkinointi, Yleinen, Yrittäjyys

Sisältömarkkinointi tuottaa yli kolminkertaisen määrän liidejä, ja konversoi kuusi kertaa paremmin kuin perinteinen mainonta. Se kasvattaa hakukonenäkyvyyttä ja on pitkällä aikajänteellä kannattavampaa kuin esimerkiksi maksettu mainonta. Lienee siis selvää, että sisältömarkkinointi todella kannattaa.

Isot organisaatiot ja brändit voivat valjastaa koko markkinointiosastonsa palvelemaan sisältömarkkinointia, tukea sitä esimerkiksi markkinoinnin automaatiolla, ja analysoida sen tehokkuutta suurista datamääristä. Mutta entä pienet yritykset, joilla ei välttämättä läheskään samanlaisia resursseja ja työkaluja käytössään?

Sisältömarkkinointi ei vaadi suuria investointeja, kalliita työkaluja tai kymmenpäistä tiimiä. Myös pienet yritykset voivat tehdä sisältömarkkinointia, tosin useimmiten pienemmillä resursseilla ja enemmän kompromisseja tehden.

Mistä sitten aloittaa? Aloitetaan määrittelyllä:

Mitä sisältömarkkinointi on?


Sisältömarkkinointi on asiakaslähtöistä ja strategista markkinointia. Se tarkoittaa relevantin, ja arvoa tarjoavan sisällön tuottamista ja jakamista johdonmukaisesti ja suunnitellusti. Sisällöt voivat olla monessa eri muodossa, ja tavallisesti ne ovat jollain tapaa asiakkaan näkökulmasta hyödyllisiä: ne voivat esimerkiksi tarjota arvokasta lisätietoa toimialaasi liittyen, neuvoa, opettaa tai viihdyttää. Sisältömarkkinointi voi tukea mm. brändinrakennusta, bränditunnettuutta, hakukonenäkyvyyttä, liidien keräämistä, myyntiä sekä asiakkaiden sitouttamista ja asiakaspalvelua.

1.     Tee strategia

Strategia ohjaa suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti sisällöntuotantoa tavoitteitasi kohti. Ennen kuin aloitat, on tärkeää, että määrittelet tavoitteesi, sisältösi, kohderyhmäsi ja käyttämäsi kanavat. Vastaa ainakin seuraaviin kysymyksiin: kenelle, mitä, milloin, miten ja miksi? Pohdi asiakkaasi ostopolun rakentumista ja mieti, miten voit olla läsnä mahdollisimman monessa kohtaamispisteessä. Mitkä ovat kohdeyleisösi kiinnostuksen kohteet ja tarpeet, ja miten voit vastata niihin paremmin kuin kilpailijasi?

Sisällytä strategiaan kalenteri, joka takaa toimintasi johdonmukaisuuden. Huomioi suunnittelemasi sisällöntuotannon lisäksi merkitykselliset ajankohdat, tapahtumat sekä kampanjat ja sesongit. Noudata sitä, mutta ole joustava ja realistinen, varsinkin jos resurssisi ovat vähäiset: useimmiten on parempi aloittaa kohtuullisella määrällä ja kasvattaa tekemistä pikkuhiljaa. Ole valmis yllätyksiin ja kalenterin päivittämiseen matkan varrella.

2.     Tuota sisältöä

Sisältö ei tarkoita ainoastaan tekstiä ja blogiartikkeleita, se voi yhtä hyvin olla vaikkapa video, animaatio tai tietovisa. Tärkeintä on tuottaa juuri sellaista sisältöä, mikä kiinnostaa ja puhuttelee kohderyhmiäsi ja jakaa sitä niissä kanavissa, joissa he ovat. Mieti, mikä tekee yrityksestäsi uniikin, mitä lisäarvoa juuri sinä voisit tuottaa kuluttajille ja asiakkaillesi? Kaikki arvostavat persoonallista, aitoa ja yksilöllistä sisältöä, joten uskalla olla rohkeasti omannäköisesi!

Pienyrittäjän, joilla ei välttämättä ole markkinoinnin ammattilaisia käytettävissään, kannattaa pohtia lisäksi omia lähtökohtiaan ja osaamisalueitaan. Mieti, minkä tyyppiset sisällöt taipuisivat sinulta tai joltain työntekijältäsi sujuvimmin? Jos esimerkiksi kynä ei juurikaan pysy kädessäsi, mutta olet taitava esiintyjä, kannattaa ehkä painottaa ennemmin videosisältöjä, webinaareja ja tapahtumia. Tai jos joku työntekijöistäsi on taitava piirtäjä, miksei tuoda sisältöä esille vaikkapa sarjakuvan muodossa?

Sisältömarkkinoinnin eri sisältömuotoja

3.     Jaa sisältö kanavissa, joissa asiakkaasi ovat

Mitä kanavia kohdeyleisösi käyttävät? Jos pääkohderyhmäsi ovat teinit, monikanavainen sosiaalisen median presenssi on eittämättä tärkeää. Jos taas kohdeyleisösi koostuu yli 60-vuotiaista, aktiivisuus Snapchatissa tuskin tuottaa tulosta. Mieti, mikä sisältö toimii missäkin kanavassa: esimerkiksi videot voivat toimia paljon paremmin toisessa kanavassa kuin artikkelijaot. Testaa, minkälaiset sisällöt ja mitkä julkaisuajankohdat keräävät eniten katselukertoja, tykkäyksiä ja jakoja.

Somejulkaisuissa kannattaa hyödyntää erilaisia sosiaalisen median hallintapalveluita, kuten esim. Bufferia, Sprout Socialia, tai Hootsuitea, joihin voit vaikkapa ajastaa julkaisusi tiettyyn ajankohtaan, jos et ehdi itse päivystää jatkuvasti tietokoneen äärellä. Muista myös osallistua aina keskusteluihin, joita julkaisusi herättävät.

Sisältösi voi saada näkyvyyttä myös mm. ansaitun median, kuten blogien tai lehtien palstoilla, joten tiedota ja ole yhteydessä mm. toimittajiin, bloggaajiin ja vloggaajiin. Muista myös sähköpostimarkkinointi ja uutiskirjeviestintä. Linkitä sisältöäsi sähköposteihin ja valitse ne sen mukaan, minkä sisältöjen tiedät kiinnostavan potentiaalisia tai nykyisiä asiakkaitasi.

4.     Ole kärsivällinen ja johdonmukainen

Sisältömarkkinoijan kenties tärkein taito on pitkäjänteisyys. Moni yrittäjä lähtee innoissaan toteuttamaan sisältömarkkinoinnin strategiaa, mutta innostus hyytyy nopeasti ja sisällöntuotanto jää muutaman kuukauden jälkeen muiden töiden varjoon.

Sisältömarkkinointi tuottaa harvoin välitöntä hyötyä, vaan se toimii pikkuhiljaa lisäten vähitellen bränditunnettuutta ja saatellen rauhallisesti kuluttajia luoksesi. Useimmiten konversio vaatii taakseen useampia kohtaamispisteitä brändin ja kuluttajan kesken. Myös verkkosivujesi hakukonenäkyvyys kasvaa pikkuhiljaa, joten yleensä kuluttajat löytävät hakukoneen luonnollisten tulosten kautta luoksesi vasta viikkojen ja kuukausien päästä. Siksi huonoin vaihtoehto on heittää hanskat tiskiin heti alussa, ennen kuin tulokset vielä näkyvät. Strategian toimivuutta tulee ja kannattaa arvioida, mutta se kannattaa tehdä aikaisintaan vasta puolen vuoden jälkeen sisältömarkkinoinnin aloittamisesta.

5.     Seuraa tuloksia

Kukaan ei halua tehdä turhaa työtä, se on selvä. Yhtä tärkeää kuin tavoitteiden asettaminen, on niiden toteutumisen seuraaminen. Siksi datan kerääminen on oleellinen osa suunnitelmallista ja tehokasta sisältömarkkinointia. Verkkosivujen kävijäliikennettä ja sen käyttäytymistä kannattaa seurata maksuttomalla Google Analytics -työkalulla. Googlen Search Console tarjoaa sinulle puolestaan tietoa mm. siitä, millä hauilla ihmiset päätyvät sivuillesi hakukoneiden luonnollisten tulosten kautta. Avainsanojen sijoittumista ja hakukonenäkyvyyden kasvua voit mitata monilla SEO-työkaluilla, ja sosiaalisen median yrityssivut sekä sähköpostiohjelmat tarjoavat omat analytiikkatietonsa.

Käytä keräämääsi dataa hyödyllisesti ja analysoi sen pohjalta, mikä sisältö toimii missäkin kanavassa, ja mikä ei, ja korjaa toimintaasi saamasi tiedon perusteella. Lisäksi on tärkeää tietää, mitä luvut kertovat ja mihin ne kytkeytyvät: kertovatko ne esimerkiksi bränditietoisuuden kasvusta, osallistumisesta, asiakasuskollisuudesta vai liidien määrän kasvusta?

Lopuksi: tunne rajasi

Vaikka sisältömarkkinointi ei vaadi suuria investointeja, se vie paljon aikaa. Useimmiten pelkästään yhden sisällön ideoimiseen, toteuttamiseen ja hiomiseen menee tunteja, sillä ethän halua päästää maailmalle puolivalmiita tekeleitä? Jos tuntuu, ettei aikasi tällä hetkellä millään riitä suunnitelmalliseen sisältömarkkinointiin, voit ulkoistaa koko kokonaisuuden alan asiantuntijalle, ja keskittyä hyvillä mielin ydinosaamiseesi.