puhhaut lisääntyvät, yhä useampi käyttää puhehakua mobiilissa

Puhu Googlelle! Miten äänihaut vaikuttavat hakukoneoptimointiin?

Jutta Hakukoneoptimointi (SEO)

Äänihaut ovat tulossa, ja rytinällä – myös Suomeen. Jo vuonna 2014 Google esitti, että 55% amerikkalaisista teineistä ja 40% aikuisista käytti äänihakua pävittäin. Vuonna 2016 Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai puolestaan kertoi, että jo 20% kaikista Googlen hauista sen mobiilisovelluksissa ja android-laitteissa on äänihakuja. Tahti ei ole suinkaan hidastunut, päinvastoin.

Kyseessä on valtava – ja kiihtyvää vauhtia kasvava – joukko ihmisiä, jotka yleisimmin tekevät äänihaun mobiilissa ja tien päällä. Vaikka esitetyt luvut eivät todennäköisesti ole Suomessa vielä ihan tätä luokkaa, on ilmeistä, että ne tulevat olemaan, todennäköisesti jo lähivuosina.

Jutustelua Googlen kanssa – keskustelevat haut lisääntyvät


Ihmisten hakukäyttäytyminen on jo vuosien ajan muuttunut keskustelevampaan ja luonnollisempaan suuntaan. Äänihaut tukevat tätä kehitystä vahvasti: onhan haku luontevampaa tehdä puhuen esimerkiksi tyyliin ”mitä kello on Tukholmassa?”, tönkön ”kellonaika Tukholma”-haun sijaan. Lisäksi äänihaku on useimmiten yksinkertaisesi helpoin vaihtoehto, varsinkin tien päällä. Esimerkiksi Suomen talvessa, pysäkillä bussia odotellessa puhelimelle puhuminen on hyvin konkreettisesti helpompaa kun sen näppäileminen kohmeisilla sormilla. Näin ollen ei ole mikään ihme, että äänihaut ovat suuremmassa kasvussa kuin kirjoitetut haut.

Äänihakujen vaikutus hakukoneoptimointiin


Ihmisten hakukäyttäytymisen muuttuessa on sanomattakin selvää, että hakukoneoptimoinnin on reagoitava muutokseen. Enää ei riitä, että optimoit verkkosivustosi sisällön vain kultaisille, eniten haetuille yksi- tai kaksitermisille avainsanoille. Hakulausekkeet ovat pidentyneet ja yksilöityneet, sekä kysymysmuotoiset haut kasvaneet. Siksi on tärkeää, että verkkosivujesi sisällöistä löytyy niin sanottua keskustelevaa sisältöä, kuten kysymyksiä ja vastauksia. Ylipäätään laadukkaan ja laajan sisällön merkitys kasvaa edelleen. Mitä enemmän, sen parempi, mutta ei mitä tahansa – on tärkeää, että sisältö on relevanttia ja käyttäjiä aidosti kiinnostavaa.

puhhaut lisääntyvät, yhä useampi käyttää puhehakua mobiilissa

Monipuolinen avainsanastrategia kannattaa

Suosittuja, lyhyitä avainsanoja ei tietenkään tarvitse, eikä kannattakaan kokonaan unohtaa. Avainsana- ja sisältöstrategiassa kannattaa kuitenkin huomioida, että yksittäisistä, pidemmistä hakulausekkeista, joilla on pienemmät kuukausittaiset hakumäärät, voi syntyä suuri kävijävirta sivuillesi. Jos tarjoat verkkosivuillasi laajaa ja monipuolista sisältöä, on todennäköistä, että sinne löytää tiensä moni googlettaja sellaisillakin hauilla, joita et tietoisesti ole edes ajatellut varsinaisiksi avainsanoiksi.

Äänihakuja tehdään tien päällä


On oleellista huomioida, että äänihaun tekijää ympäröivä konteksti on useimmiten omanlaisensa. Harva hakukoneen käyttäjä todennäköisesti käyttää äänihakua työpaikalla työpöydän ja pöytäkoneen ääressä. Äänihakuja tehdään tien päällä, silloin kun vastaus tarvitaan heti, kuten esimerkiksi töiden jälkeen ruokakaupassa, kun lasagnen resepti on saatava juuri nyt.

Missä asioissa siis äänihaun mukanaan tuomat muutokset kannattaa huomioida? Ainakin näissä:

  • Avainsanatutkimus. Tutki myös useamman sanan long tail -hakuja sekä kysymysmuotoisia ja keskustelevia hakulausekkeita. Mieti, mitä asiakkaasi haluavat yleensä tietää toimintaasi liittyen.
  • Otsikoinnit. Aloita blogipostaus kysymyksellä, tai tee kysymysmuotoisia väliotsikoita – ja tarjoa vastauksia!
  • Sivuston sekä sisällön rakenne: luo esimerkiksi Q&A ja FAQ-sivut, aloita blogi – tuota paljon alaasi liittyvää sisältöä.
  • Mobiili – mieti mihin kysymyksiin asiakkaasi on tärkeä saada vastaus nopeasti, ja tuo vastaus selkeästi ja helposti esille sisällöissä.

Näillä vinkeillä pääset varmasti hyvin alkuun, palvelet paremmin vanhoja asiakkaitasi sekä hankit uusia. Jos kuitenkin tuntuu, että aika tai taidot eivät riitä, ota yhteyttä – ehkäpä minä voin auttaa!