Hakukonenäkyvyys nolla – miksi verkkosivuni ei löydy Googlesta? 5 yleisintä syytä

Jutta Hakukoneoptimointi (SEO)

Googletit palvelusi toimipaikkasi kera, mutta yrityksesi verkkosivut eivät löydy ensimmäiseltä, toiselta tai kolmannellakaan hakutulossivulta. Olet ehkä jopa satsannut sievoisen summan hakukoneystävällisiin sivuihin, mutta saittiasi ei silti näy hakutuloksissa yhdelläkään tarjoamallasi palvelulla. Hakukonenäkyvyys vaikuttaa olevan nolla. Syitä huonoon hakukonenäkyvyyteen voi olla monia, joista yleisimpiä tyypillisesti ovat:

1. Sivustosi sisällöt eivät ole kunnossa

Ovatko sivustosi rakenne ja sisällöt toteutettu eritellysti palveluidesi mukaan, kattavan avainsanatutkimuksen perusteella? Yleensä sivuston rakenteen kannattaa  mukailla palveluita niin, että jokaisella palvelulla on oma sivunsa, jonka sisällöt ovat fokusoitu palveluun liittyvälle pääavainsanalle. Sisällöt tulee olla kirjoitettu riittävän laajasti, avainsanat huomioiden niin otsikoinnissa, tekstissä kuin metatiedoissa. Mitä enemmän laadukkaita sisältösivuja sivusto sisältää, sen parempi. Jos verkkosivusi on one-pager, huono hakukonenäkyvyys johtuu todennäköisesti siitä.

2. Tekninen puoli – hyväkään sisältö ei korvaa rikkinäistä moottoria

Hakukoneoptimoidut tai ns. hakukoneystävälliset sisällöt eivät takaa tulosta, jos tekninen puoli ei ole kunnossa. Joskus huonojen sijoitusten syy saattaa löytyä sivuston konepellin alta, mikä pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sen, ettei sivusto ole lainkaan hakukoneiden indeksissä.

Yllättävän usein (!) sivustoilla törmää kehitysvaiheessa unohtuneisiin noindex-tageihin, jotka estävät sivujen indeksoitumisen hakukoneisiin. Vaikka siis kyseessä olisi kerrassaan mainio sivusto Googlen näkökulmasta, mutta jos pyydät, ettei se sisällytä sivujasi hakemistoonsa, näin tapahtuu.

Hyvien sijoitusten tiellä saattavat myös olla mm. sivuston hidas latautumisnopeus, virheelliset canonical- tagit, puuttuva ssl-sertifikaatti, duplikaattisisällöt ja -metatiedot, vääränlaiset uudelleenohjaukset, tai robots.txt- tai sitemap-tiedostojen virheet. Mahdollisia syitä on monia, ja tyypillisesti huonon hakukonenäkyvyyden takana on useita tekijöitä.

3. Kukaan ei linkkaa sivustollesi

Yksi tärkeä hakukoneiden sijoituksiin vaikuttava tekijä on sivustosi ulkoinen linkkiprofiili. Varsinkin jos toimit kilpailulla alalla, pelkkä tekninen ja sisällöllinen SEO riittää harvoin etusivun paikkoihin. Linkit ovat ns. ääniä, jotka kertovat hakukoneille sivustosi arvosta ja laadusta. On tärkeää, että ne ovat ansaittuja ja luonnollisia sekä tulevat luotettavista ja relevanteista lähteistä.

Linkkejä voi saada usein esimerkiksi yhteistyökumppaneilta tai referensseiltä. Laadukas ja kiinnostava blogi voi kerätä suurenkin määrän ulkoisia linkkejä. Myös sosiaalisen median aktiivisuus ja viraalit sisällöt korreloivat useimmiten positiivisesti linkkimäärän kanssa, vaikka suoraan somesta tulevat linkit eivät itsessään tuo ns. linkkivoimaa sivustollesi. Linkkiprofiilin rakentamiseen kannattaa toteuttaa omalle toimialalle spesifi strategia, joka yleensä on kytkeytynyt läheisesti markkinointiviestinnällisiin toimenpiteisiin.

4. Sivustosi on juuri julkaistu

Onko sivustosi julkaistu äskettäin? Voi olla, että Google ei ole vielä ehtinyt indeksoida sitä. Voit nopeuttaa hieman asioita lähettämällä sivustosi sitemapin ja indeksointipyynnön Googlelle Search Console -tilisi kautta. Äskettäin julkaistun sivuston hakukonenäkyvyyden muodostuminen vaatii muutenkin kärsivällisyyttä – usein kestää kuukausia, että sivusto löytää oman paikkansa hakutuloksissa.

5. Uskoit tyhjiin lupauksiin

Lupasiko sivustosi toteuttaja sinulle hakukoneystävälliset sivut? Kysyitkö häneltä, mitä käytännön toimenpiteitä hakukoneystävällisyys toteutuksen osana tarkoittaa? Se, että sivusto on rakennettu esimerkiksi WordPress-julkaisujärjestelmälle räätälöidylle valmisteemalle, joka lupaa SEO-ystävällisyyttä, ei tarkoita käytännössä vielä mitään. Yksikään teema ei itsessään nosta sivustoa hyville sijoille hakukoneissa, vaan se vaatii asiantuntevaa osaamista niin sisältöjen kuin teknisen toteutuksenkin osalta.

Mikäli sivustoasi ei löydy hakutuloksista, kattava SEO-audit kertoo syyn. Se sisältää sivuston analyysin ja läpikäynnin sisällöllisesti, teknisesti sekä ulkoisten tekijöiden osalta, ja kartoittaa tämänhetkisen hakukonenäkyvyyden. Sen avulla saat yksityiskohtaiset tiedot ongelmakohdista, sekä suositukset ja ohjeistukset niiden korjaamiseen. Jos taas olet kiinnostunut itse oppimaan sekä SEO-auditin teon, mutta myös hakukoneoptimoinnin itsessään kokonaisvaltaisesti ja ammattilaisen tasoisesti, tutustu suosittuun Growth with SEO -koulutusohjelmaani!