Juoksurata, rata 8

Uuden verkkosivuston hakukoneoptimointi – 8 vinkkiä hakukonenäkyvyyteen

Jutta Hakukoneoptimointi (SEO), Yrittäjyys

Juoksurata, rata 8

Yrityksesi uudet, upeat verkkosivut ovat juuri julkaistu, mutta näyttää siltä, että sivuilla ei juuri ole kävijöitä. Tiedätkö, löytyykö sivustosi ylipäätään Googlesta? Yrityssivujen kävijäliikenteestä yli puolet tulee tavallisesti luonnollisten hakutulosten kautta, joten on äärimmäisen tärkeää, että sivustosi hakukonenäkyvyys on kunnossa.

Tarkista siis, että ainakin nämä 8 asiaa ovat kunnossa:

1. Sivuston indeksoituminen – first things first

Tiedätkö, ovatko verkkosivustosi sivut indeksoituneet Googleen, eli löytyvätkö ne luonnollisista hakutuloksista? Voit tarkistaa sivustosi indeksoitumisen site-komennolla kirjoittamalla hakukenttään ”site:” + domain, kuten esimerkiksi ”site:juttalehtinen.com”. Hakutulokseen on listattu kaikki ne sivut, jotka ovat indeksoituneet. Hakukoneen käyttäjä voi siis nähdä jonkin näistä sivuista hakutuloksissa hakiessaan tietoa esimerkiksi palveluihisi tai yritykseesi liittyen.

Search console

Luo tili Googlen Search Consoleen ja lähetä sivustosi sitemap (sivustokartta) sen kautta. Ylipäätään Search Console -tilin luominen on tärkeää hakukoneoptimoinnin ja sen tulosten seurannan kannalta. Alustan kautta voit tarkastella muun muassa, miten sivustosi pärjää orgaanisissa hauissa, millä avainsanoilla sivustollesi tullaan, sekä mahdollisia ongelmakohtia ja virheitä sivuillasi. Jos sinulla on Google Analytics -tili, voit luoda Search Console -tilin ilman ylimääräistä todennusprosessia. Jos et jostain syystä halua luoda omaa Search Console -tiliä, voit lähettää sivustosi indeksointipyynnön Googlelle myös ilman sitä.

Jos sivustosi sivut eivät indeksoidu, tarkista, ettei niiden lähdekoodista löydy noindex-tageja, jotka estävät indeksoitumisen. Myös robots.txt-niminen tiedosto saattaa blokata sivujasi indeksoitumasta. Joskus sivuston kehittäjä on lisännyt nämä sivuston toteutusvaiheessa ja unohtanut poistaa ko. tagin ja muokata robots.txt-tiedoston. Tämä on itse asiassa melko yleinen tilanne. On toki sivuja, joille on hyvä lisätä noindex-tag, kuten esimerkiksi kirjautumis- tai yhteydenottolomakkeen mahdollinen kiitossivu, joiden on harvoin hyödyllistä näkyä hakutulosten joukossa. Jos verkkosivusi ovat toteutettu WordPress-julkaisujärjestelmällä, noindex-tageja ja robots.txt-tiedostoa on helppo hallinnoida esimerkiksi Yoast SEO -lisäosan avulla.

2. Avainsanatutkimus – millä termeillä voisit löytyä?


Parhaimmassa tapauksessa hakukonenäkyvyys on huomioitu jo verkkosivustosi suunnitteluvaiheessa ja toteutuksessa, eli palvelusi ja/tai tuotteesi ovat omilla, avainsanan mukaan nimetyllä välilehdillään, avainsanojen esiintyessä myös sivujen url-osoitteissa.

Avainsanatutkimuksen avulla kartoitat, mitä termejä asiakkaasi käyttävät etsiessään palveluihisi ja toimialaasi liittyvää tietoa. Tutkit ehkä jo sivuston toteutusvaiheessa, paljonko palveluitasi haetaan niiden perusmuodossa, mutta nyt viimeistään kannattaa sukeltaa syvemmälle siihen, mitä muita aihepiiriin liittyviä avainsanoja kuluttajat käyttävät.

Avainsanatutkimuksen tukena kannattaa käyttää Googlen Keyword Planneria, joka antaa mm. ideoita avainsanoihin sekä tietoa niiden kuukausittaisista hakumääristä sekä kilpailutilanteesta. Lisäksi ideoinnissa auttavat esimerkiksi Ubersuggest, joka ehdottaa tiettyyn avainsanaan liittyviä ns. pitkän hännän avainsanoja, sekä Soovle, joka tarjoaa avainsanoja eri tietolähteistä Googlen lisäksi, kuten YouTubesta, Amazonista ja Wikipediasta. Jos haluat tietää, onko tietyn aihepiirin tai avainsanan suosio yleisesti nousussa tai laskussa Suomessa tai maailmalla, asiaa kannattaa tutkia Google Trends -sivustolla. Listattuasi tärkeimmät avainsanat, googleta ne, ja tutki, ketkä ovat kilpailijoitasi. Tarkastele minkälaisia sisältöjä he ovat tuottaneet, ja kuinka paljon.

3. Sisältö – sivuston kuningas

Onhan sivustollasi blogi? Aktiivinen yritysblogin ylläpito kannattaa, sillä laaja ja monipuolinen sisältö kasvattaa sivustosi kävijämääriä ja tuo sinulle liidejä. Tuota sisältöä blogiisi aiheista, joista asiakkaasi ovat kiinnostuneita. Kirjoita teemoista ja asioista, jotka tulivat esille avainsanatutkimuksessa, ja käytä avainsanoja otsikoinnissa ja tekstissä luonnolliseen tapaan. Älä kuitenkaan täytä yhtä postausta kaikilla listaamillasi avainsanoilla, vaan kohdista jokaiselle kirjoitukselle yksi pääavainsana ja pari aihepiiriä tukevaa toissijaista avainsanaa.

Tuo tarpeen mukaan sivustollesi uusia alasivuja ja täydennä olemassa olevien sivujen sisältöä. Käytä eri otsikkotasoja, ja jos mahdollista, sijoita avainsanasi pääotsikkoon, eli h1-otsikkotasoon. Toissijaisia avainsanoja voi sijoittaa esimerkiksi väliotsikoihin. Paras on, jos kirjoitat paljon, mielellään vähintään 300 sanaa per postaus. Elävöitä tekstiä listauksilla ja numeroinneilla, sekä käytä lihavointeja ja kursivointeja, mutta kohtuudella ja ajatuksella.

4. Metatiedot – houkuttele kävijä sivuillesi

Älä unohda lisätä metatietoja, eli hakukoneen hakutuloksessa näkyvää sivun titleä (otsikkoa), ja meta descriptionia (kuvaustekstiä). Metatietojen tehtävä on kertoa ytimekkäästi sivun sisällöstä hakutuloksissa, ja saada kävijä klikkaamaan sivulle. Titleen kannattaa sijoittaa sivun avainsana, mielellään heti alkuun. Kuvaustekstin olisi hyvä sisältää tiivistys sivun sisällöstä, sekä kehotus klikkaamaan sivulle. Google tuplasi äskettäin kuvaustekstin pituuden noin 160 merkistä noin 300 merkkiin. Nyt sinulla on aiempaan verrattuna siis lähes kaksinkertainen merkkimäärä käytössäsi vakuuttaaksesi kuluttajan sisältösi kiinnostavuudesta! Edit 8.6.2018: Google lyhensi toukokuussa metakuvauksen pituuden suurinpiirtein samoihin lukemiin, jossa se oli aiemmin.

metatiedot

5. Sisäiset linkitykset – rakenna sisäinen verkosto

Mitkä ovat sivustosi tärkeimmät sivut? Linkkaa tärkeimpiin sivuihin useammalta sivulta, etenkin etusivulta. Google seuraa linkkejä, ja tulkitsee mm. niiden kautta, että useasti linkitetty sivu on tärkeä. Ei kuitenkaan kannata mennä liiallisuuksiin, jokaiselta sivustosi sivulta ei tarvitse johtaa linkkiä tärkeimmille sivuille. Luonnollisuus on tässäkin avainasemassa – älä lisää linkkiä väkisin tekstin joukkoon. Kaikille sivuille olisi kuitenkin hyvä johtaa ainakin yksi sisäinen linkki, mielellään muutama. Lisäksi on hyvä huolehtia siitä, ettei yksikään yksittäinen sivu ole ”uponnut” sivustosi syövereihin, monen (kymmenen) klikkauksen päähän. Varsinkin tärkeimpien sivujen tulisi löytyä maksimissaan noin 3-4 klikkauksen päästä.

6. Sivuston nopeus – älä anna kävijän odottaa

Vaikka Google avaa harvoin julkisesti hakukoneiden luonnollisissa tuloksissa sijoittumiseen vaikuttavia tekijöitä, sivuston nopeuden suhteen se on tehnyt poikkeuksen, ja esittänyt latautumisnopeuden olevan yksi ns. ranking factor. Asia on myös käytettävyyden kannalta keskeinen: mitä kauemmin sivustosi latautuu, sitä todennäköisemmin kärsimätön käyttäjä poistuu sivultasi, ja siirtyy kilpailijan sivulle. Voit testata sivustosi nopeuden esimerkiksi Googlen PageSpeed -työkalulla. Sen kautta saat myös tiedon siitä, mikä sivustoasi hidastaa.

7. Strukturoitu data – jäsennä tieto hakukoneille

Strukturoitu data kuulostaa sanaparina hieman etäännyttävältä, mutta aihe on koko ajan yhä tärkeämpi hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Strukturoitu data merkitsee verkkosivun sisältöä ja kertoo hakukoneelle, minkälaisesta datasta on kysymys. Strukturoidun datan avulla hakutuloksiin voidaan saada esille esimerkiksi arvosteluita, sekä tuote- ja tapahtumatietoja. Nämä nostavat huikeasti sivun näkyvyyttä ja siten tuovat lisää liikennettä sivustolle. Jos siis saattaisit hyötyä esimerkiksi tuotetietojen tai arvosteluiden näkyvyydestä, strukturoitu data kannattaa lisätä. Muun muassa Mozin blogista löytyy monipuolinen ja kattava kirjoitus aiheesta.

8. Ulkoiset linkitykset – hanki uskottavuutta

Toisilta sivuilta tulevat linkit edistävät uuden sivuston indeksoitumista, mutta ennen kaikkea tuovat uskottavuutta sivustollesi Googlen silmissä, kunhan linkit ovat luotettavista lähteistä. Uskottavuus ja luotettavuus edistävät puolestaan verkkosivusi mahdollisuuksia sijoittua hyvin hakutuloksissa.

Heti sivuston julkaisun jälkeen kannattaa alkaa rakentaa mahdollisimman kattavaa ulkoista linkkiprofiilia. Voit pyytää esimerkiksi yhteistyökumppaneitasi, tuntemiasi alan vaikuttajia, tai tyytyväisiä asiakkaitasi mainostamaan sivustoasi omille verkostoilleen, tai kirjoittamaan yrityksestäsi vaikkapa omaan blogiinsa.

Kiinnostavat ja hyödylliset artikkelit voivat tuoda linkityksiä sivuillesi, toisinaan medianäkyvyys ja uutiset. Jos siis sinulla on uutisen arvoista tiedotettavaa, älä pidä tietoa itselläsi, vaan viesti ja tiedota. Kannattaa kuitenkin muistaa, että linkkien ostaminen ei missään nimessä kannata ja on vastoin Googlen ohjeistusta – jos Google epäilee, että olet ostanut linkkejä, se saattaa tiputtaa linkitetyt sivut kokonaan indeksistä.

+ Jokeri: Analytiikka – käykö sivuillasi kukaan?

Analytiikka ei itsessään vaikuta hakukonenäkyvyyteen, mutta on ehdottomasti yksi tärkeimmistä työkaluista hakukoneoptimoinnin tulosten seurannassa ja jatkuvan hakukoneoptimoinnin tekemisessä. Google Analytics (tai muu vastaava analytiikkatyökalu) kertoo, onko esimerkiksi edellä kuvautuista toimenpiteistä ollut hyötyä, ja löytääkö kukaan sivustollesi. Sen avulla voit siis seurata sivuston kävijämääriä ja esimerkiksi sitä, mitkä sivut kiinnostavat eniten kävijöitä.

Google Analytics tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia tutkia verkkosivukävijöittesi käyttäytymistä. Muistathan kuitenkin, että hakukoneoptimoinnin tulokset eivät näy yhdessä yössä, joten vaikka tekisit kaikki edellä mainitut toimenpiteet tänään, näet tuskin huomenna vielä mitään muutosta. Muutaman kuukauden päästä verkkosivujesi kävijämäärä ja kassakoneen kilinä saattaa kuitenkin olla aivan eri luokkaa kuin tänään.

Miltä vinkit kuulostivat? Jos tuntuu, että aika ei nyt riitä kaiken ylläolevan opetteluun, mutta haluaisit kuitenkin uuden verkkosivustosi hakukonenäkyvyyden kuntoon, ota yhteyttä, ja jutellaan lisää!